Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

So, I think you can’t dance


Στο σπίτι έχουμε αρχίσει να τσακωνόμαστε για την χρήση του αυτοκινήτου. Πόσα χιλιόμετρα έχεις κάνει; -30. Εσύ; -60. Κομμένη η θάλασσα για δυο μέρες!

Από σήμερα μπορώ να ελπίζω ότι θα πηγαίνω κάθε μέρα..

Πέρα από την πλάκα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι από την έλλειψη ή το ενδεχόμενο έλλειψης καυσίμων προκύπτουν μερικά πολύ σοβαρά προβλήματα που δυστυχώς δεν βλέπω να απασχολούν ιδιαίτερα την δημόσια σφαίρα. Τα δεδομένα έχουν ως εξής. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει το επάγγελμα των μεταφορών. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά ο καθένας –με κάποιες προϋποθέσεις- μπορεί να αγοράσει ένα φορτηγό και να δουλέψει. Αυτό γίνεται επειδή οι μεταφορές έχουν γίνει καρτέλ που βγάζει μεγάλο κέρδος, και αναφέρομαι φυσικά στους ιδιοκτήτες και όχι στους οδηγούς που μπορεί να αμείβονται λίγα. Αυτό μεταφράζεται σε αυξήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων και αύξηση του πληθωρισμού, που η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκρατήσει. Προφανώς οι ιδιοκτήτες αντιδρούν. Οι άδειες τους, κοστίζουν ακριβά και η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα ισοδυναμούσε σε κατάρρευση της αξίας τους. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός –ευελπιστώ- θα μείωνε το κόστος των μεταφορών άρα και το κέρδος τους.

Με τούτα και με τ’ άλλα σήκωσαν χειρόφρενο και μαζί τους αναγκαστικά και εμείς.

Πολλοί τους χαρακτηρίζουν συντεχνία. Ίσως και να συμφωνώ. Όμως πολλοί από αυτούς αγόρασαν πανάκριβα αυτές τις άδειες. Με την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους, θα βρεθούν με μια περιουσία χαμένη. Και αυτό είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση αντιδρά με επιστράτευση. Τσαμπουκάς; Τσαμπουκάς. Μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει. Αυτό όμως απέχει άρδην από την εικόνα της φιλελεύθερης –με την καλή έννοια- διακυβέρνησης που ποντάρει στο διάλογο. Το ταγκό χορεύεται από δυο. Δεν αντιλέγω. Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να μάθουμε όλοι να χορεύουμε..

9 σχόλια:

sCaTterBraiN είπε...

μπορεί να λέω κάτι αφελές, αλλά δεν θα μπορούσε να χρεώνονται και οι καινούργιες άδειες περίπου στα ίδια ή να υπάρξει κάποιο είδος αποζημίωσης για αυτούς που αγόρασαν πρόσφατα την άδεια;

για την επιστράτευση εγώ θα συμφωνήσω με την κυβέρνηση - ειδικά δεδομένου ότι είμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου σε μια χρονιά που δεν έχουμε περιθώρια για επιπλέον απώλειες εσόδων (κοινωνικός αυτοματισμός; ίσως, αλλά ας το εξετάσουμε αφού περάσει το καλοκαίρι).

καλά μπάνια!
:-)

non journalist* είπε...

μάλλον αποζημίωση άμεση ή έμμεση θα μπορούσε να τους δοθεί.
σχετικά με την επιστράτευση, προφανώς απο τη στιγμή που είναι νόμος του κράτους είναι νόμιμη και πρέπει να την σεβόμαστε. Σαν πρακτική όμως δεν είναι και το καλύτερο πράγμα ειδικά απο μια κυβέρνηση με νεο-αριστερό πρόσημο.

Nick είπε...

me neo-aristero prosimo my ass :P

non journalist* είπε...

θες να το πω φιλελευθερο-εκσυγχρονιστικο-σοσιαλδημοκρατικό; Το λεω.. is it ok now?

Triton είπε...

Με δεδομένον τον τσαμπουκά, ότι καταβληθέντα ασφάλιστρα σύνταξης -αυτό κι αν είναι περιουσία-δεν αποδίδουν το ποσό της σύνταξης,βάσει του οποίου παρακρατήθηκαν,θεωρώ-κατά την ταπεινή μου γνώμη- ότι η καταστρατήγηση της άδειας των φορτηγών,είναι πταίσμα και αδιάφορο προβληματισμού.

non journalist* είπε...

Με πας σε άλλο ζήτημα triton. Τεράστιο, αλλά και διαφοροποιημένο ανάλογα με την κάθε κοινωνική τάξη. Πχ, συντάξεις ΟΓΑ οπου οι περισσότεροι που παίρνουν αυτές τις πενιχρές συντάξεις δεν έχουν πληρώσει καθόλου εισφορές. Και επειδή το ζήτημα είναι μεγάλο και πολύπλοκο τουλάχιστον για τις δικές μου γνώσεις θα προτιμούσα να μην το ανοίξουμε..

Triton είπε...

Δεκτόν και συμφωνώ μαζί σου για τις επιφυλάξεις σου!
Το ταγκό πάντως είναι ένας χορός που απαιτεί υψηλή τεχνική,εγω προσωπικά δεν την διαθέτω!Σχετικά πάντως με τα κοινωνικά ολισθήματα,υπάρχει μια πολύ ωραία ταινία του Αλ Πατσίνο,το άρωμα γυναίκας,όπου πέρα από όλα αυτά που σχολιάζουμε μας δείχνει και πως χορεύεται σωστά ένα ταγκό,
την καλησπέρα μου.

non journalist* είπε...

xaxaxa respect! Μόνο που ο Αλ, ειναι τυφλός.. θα μου πεις.. παει γάντι..

Triton είπε...

Και τέλος καταθέτω και μια απορία,που πολύ θάθελα να μου την εξηγήσουν οι κρατούντες-whatever- των κοινών της Ελλάδας:
Γιατί λένε απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και όχι των φυλακισθέντων η των υπο ομηρία η των συλληφθέντων?
Μήπως όποιος θέλει να κάνει ανοικτό γάμο,θα πρέπει να λέει:
Ο γάμος θα τελεσθή με απελευθέρωση του κλειστού οικογενειακού κύκλου?
"Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα..."