Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Social media και διαπλοκή

Ποιος, που, πότε; Τον σκότωσαν. Ήταν δημοσιογράφος; Ναι. Καλά του έκαναν. Δεν ήταν γνωστός. Είχε ένα δίχρονο παιδί. Α. Κρίμα..
Ξυπνάω και ακούω κάτι τέτοια ακαταλαβίστικα από την κουζίνα. Δεν έχω ιδέα τι έχει συμβεί. Ανοίγω το twitter όπου όπως πάντα οι πληροφορίες είναι καταιγιστικές. Links από το TVXS το neolaia.gr και άλλα. Μιλάω στο τηλέφωνο. Η φίλη μου, έχει φορτώσει από το γεγονός και ψάχνει να βρει τι έχει αληθινά συμβεί. Έχει στο στόχαστρο της τον όμιλο Γιαννίκου καιρό τώρα. Μου μιλάει εκνευρισμένη. Συμβόλαιο θανάτου ή τρομοκρατικό χτύπημα; Ψίθυροι. Μισόλογα. Πάω να δω το κεντρικό δελτίο του ALTER μου λέει και με κλείνει.
Το τροκτικό ήταν πασίγνωστο μπλόγκ. Προσωπικά δεν το διάβαζα σχεδόν ποτέ. Πολύ γκροτέσκο για τα γούστα μου. Παρόλα αυτά είχε τραβήξει πολλά βλέμματα πάνω του λόγω «αποκαλύψεων» που είχε κάνει ειδικά αφου το press.gr έχασε την δυναμική του μετά τη σύλληψη του διαχειριστή του. Ο Σωκράτης Γκιόλιας πότε δεν παραδέχτηκε ότι ήταν πίσω από το τροκτικό. Ο Μαρακάκης δεν το επιβεβαίωσε αλλα δεν το διέψευσε κατηγορηματικά. Αρκέστηκε να πει ότι ουδέποτε ενοχοποιήθηκε από τις αρχές ότι ηταν ο διαχειριστής του μπλόγκ. Τα εξωγλωσσικά στοιχεία του λόγου του είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μειδίαμα. Μας κορόιδευε χωρίς καν να προσπαθεί πείσει τον τηλεθεατή.

Στο Parapolitiki διάβασα ένα καταπληκτικό και ιδιαίτερα διαφωτιστικό κείμενο. «Το Τroktiko δημιουργήθηκε αρχικά για να υποστηρίξει τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στην εποχή της Ζαχοπουλιάδας ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε και τον πρόδρομο της Zougla.gr που ήταν τότε στα σκαριά. Καθόλου τυχαία, οι πρώτες αναφορές στη σχέση Γκιόλια και Τρωκτικού έγιναν από το nonews-news.blogspot.com το οποίο τότε βρισκόταν υπό την απόλυτη επιρροή της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα". Η σύγκρουση του Γκιόλια με τον Μάκη οδήγησε το Τρωκτικό στην ανάγκη καθορισμού μιας διαφορετικής πορείας. Από τότε μέχρι σήμερα, το Τρωκτικό ουδέποτε κατάφερε να διατηρήσει μια σταθερή "γραμμή" στα θέματα της επικαιρότητας. Η ανέλιξη του σε Νο1 site στην Ελλάδα ανέβασε τρομακτικά τις μετοχές των συντελεστών του. Ο Γκιόλιας από την αρχισυνταξία της εκπομπής του Τριανταφυλλόπουλου βρέθηκε δίπλα στον Κοντομηνά αλλά και στη διεύθυνση του ραδιοφώνου του Πρώτου Θέματος χωρίς κάποια άλλη επίσημη δημοσιογραφική δραστηριότητα. Δεν υπήρχε δημοσιογράφος που να ξεκίνησε κάτι στο Διαδίκτυο και να μην πήρε τηλέφωνο τον Γκιόλια για να του βάλει κανα link στο Troktiko. Στη δημοσιογραφική πιάτσα, όλοι γνώριζαν ότι ο Γκιόλιας κινεί τα νήματα παρά τις αλεπάλλες διαψεύσεις του ίδιου.»

Blogs σε απευθείας διασυνδέσεις με εκδοτικούς ομίλους και μεγαλο δημοσιογράφους. Λάσπη και συμφέροντα.

Ανεξάρτητα από το ποιά ηταν η αιτία της δολοφονίας του από τους τρομοκράτες, όλα αυτά θέτουν ερωτήματα για την ίδια τη χρήση του μέσου. Τελικά τι είναι blog; Ο εναλλακτικός δρόμος της ενημέρωσης από ποιους; Γιατί προφανώς ένα δημοσιογραφικό blog το οποίο θέλει να είναι ενημερωμένο για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και αξιόπιστο και όχι και περιέχει απλά γνώμες δεν μπορεί να το κάνει χωρίς δημοσιογράφους που να ασχολούνται full time. Εκεί ανακύπτουν βασικά προβλήματα σχετικά με την ανεξαρτησία ενός blog το οποίο χρειάζεται οικονομικούς πόρους. Τα χρήματα αυτά μπορούν να βρεθούν από δυο μεριές. Πρώτον από διαφημίσεις, οι οποίες κακά τα ψέματα δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο έμμεσος. Από την επαγγελματική προώθηση των bloggers σε έμμισθες θέσεις ή από την υποστήριξη κέντρων που με το πρόσχημα της ελεύθερης ανεξάρτητης και ανεπηρέαστης δημοσιογραφίες αποκτούν επιρροή. Αυτό όμως είναι ενα πρόβλημα. Σήμερα ήρθαμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το πιο αδιάσειστο στοιχείο οτι τα social media δεν είναι μόνο η ελεύθερη και δημιουργική επανάσταση του διαδικτύου αλλά επιπλέον η ηλεκτρονική εικόνα του τύπου - όχι μόνο του κίτρινου- έτσι όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια. Αν αυτό δεν αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε.

10 σχόλια:

faraona είπε...

...για διάβασε κι
εδω


και μετά εδω


νομίζω οτι ο αρθρογράφος τα λέει καλά...


καλές βουτιές!

Nick είπε...

Κι ομως μπορεις να βγαλεις αρκετα απο τις διαφημισεις ή τις "διαφημισεις".Παντα ομως θα ειναι αρκετα λιγοτερα απο αυτα που θα κερδιζε καποιoς διαλεγοντας χρωματα στα φανερα, εχμ γκουχου γκουχου,καθως και εμμισθη θεση.Κανεις δεν ειναι αθωος μωρε.Ουτε καν αυτοι που κανουν ταματα και εκπλησσονται εκ βαθεων,ετσι λαικα , με τη δολοφονια καποιου.Λες και ειναι ο μοναδικος ή ο πρωτος ή δεν εχει ξαναγινει.

sCaTterBraiN είπε...

πολύ βιαστικά έριξα μια ματιά - σε ανακάλυψα πάνω στις ετοιμασίες για διακοπές. κάτι μου λέει όμως ότι θα συμφωνώ πολύ συχνά με τις απόψεις σου.
καλημέρα!

the boy with the arab strap είπε...

οτι κανεις καποιος , αν μοιρηστουν οτι εχει αποδοχη(χρημα ) ειναι ανελεητοι ( το συστημα ολα τα καταπινει ειναι σαν την μαυρη τρυπα ) .

non journalist* είπε...

faraona: χαίρομαι πολύ που διαβάζω πάλι σχόλια σου!
σε αυτό:Ο κόσμος που θα διαδεχτεί το σημερινό κόσμο της διανομής πλούτου μέσω της διαφήμισης είναι κόσμος ψηφιακός, δεν έχει πολύ χαρτί, περιέχει βάρδιες γραφής, αλλά κυρίως ανταγωνισμό λυσσώδη. Κι αν αυτό γίνει πραγματικότητα σε πέντε χρόνια, θα έχει βεβαιότατα και νεκρούς. Οι οποίοι θα πέφτουν γαζωμένοι από παρωχημένες μορφές της παρανομίας. Παρωχημένες, επειδή νικά παντού η εικόνα. Αν ο μακαρίτης ο Γκιόλιας δε διάλεγε μια συγκρουσιακή λογική, θα τον είχαν μετατρέψει σε ζωντανό νεκρό. Εχει και τέτοιους ανάμεσα στους πενθούντες το θάνατό του.

συμφωνώ πολύ. και αυτό ειναι και το πιο σημαντικό. Ποιος θα κατέχει τα νέα μεσα. και αν θα συγκεντρωθούν πάλι σε λίγους. αλλα ειναι και ένα στοίχημα συνάμα!

Nick: τολμώ να πω οτι είναι απο τις λίγες φορές που ναι μεν καταδικάστηκε η δολοφονία, αλλα έτρεξαν όλοι να διαχωρίσουν την θεση τους απο ως δημοσιογράφοι απο αυτόν και την δημοσιογραφία που ασκούσε.. απο τα πιο ωραία, η ρικα βαγιάνη στο πρόταγκον. Τώρα οσον αφορά τα λεφτά, ειδα πολλές πραγματικά ή λιγότερο πραγματικά ανεξάρτητα ειδησεογραφικά σάιτ να κλείνουν εξαιτίας έλλειψης χρημάτων! Βέβαια πολλά ανοίγουν. Αν δεν εχουν καποιο ονομα απο πίσω ίσα ίσα βγάζουν τα εξοδα τους!

non journalist* είπε...

scatternbrain: χαρά μου! ευχομαι καλές διακοπές! και να διαφωνούμε κι'ολας, δημιουργικά πάντα!

the boy with the arab strap:
( το συστημα ολα τα καταπινει ειναι σαν την μαυρη τρυπα )

εδώ θα διαφωνήσω. δεν νομίζω οτι ηταν εξωσυστημικός.. αντίθετα.. ηταν μια απο τις χειρότερες μορφές του συστήματος..

non journalist* είπε...

scatternbrain: χαρά μου! ευχομαι καλές διακοπές! και να διαφωνούμε κι'ολας, δημιουργικά πάντα!

the boy with the arab strap:
( το συστημα ολα τα καταπινει ειναι σαν την μαυρη τρυπα )

εδώ θα διαφωνήσω. δεν νομίζω οτι ηταν εξωσυστημικός.. αντίθετα.. ηταν μια απο τις χειρότερες μορφές του συστήματος..

non journalist* είπε...

jesus, εντελως ασύντακτα τα σχόλια.. συγχωρέστε με. Φυσάει ενας αερας και αν μείνω κ αλλο στο μπαλκόνι, θα με πάει στο κάνσας..

the boy with the arab strap είπε...

δεν εννοω για τον ιδιο , ουτε καν τον ειχα ακουστα , αλλα για το μεσο , το μπλογκ που χρησημοποιουσε .

Leviathan είπε...

krima genikotera gia ola auta pou simvainoun...kalo kalokairi!