Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΟΤΕ μου σόρυ, μα ο Βγενόπουλος βρήκε καλύτερο αγόρι..

Τέλος εποχής για τον ΟΤΕ. Ο πρώην εθνικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών περνά πλέον σε ξένα χέρια. Ξένα στην κυριολεξία. Γερμανικά.. Και ως γνωστόν τα ξένα χέρια είναι μαχαίρια. Οι γερμανοί αγοραστές εξαγόρασαν τις μετοχές που είχε στην κατοχή του ο Βγενόπουλος και ένα μικρό μερίδιο από το δημόσιο. Έτσι μαζί με το ποσοστό που ήδη κατείχαν παίρνουν τον έλεγχο της διοίκησης του ΟΤΕ και το management περνά στην γερμανική εταιρία.

Όπως είναι φανερό η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων ώστε να μειώσει το δημόσιο χρέος. Πουλάει μερίδια των ΔΕΚΟ ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ελάχιστα είναι τα χρήματα που θα κερδίσει το κράτος -όσο τα ετήσια κέρδη του ΟΤΕ- καθώς μόνο το 3% του οργανισμού που περνά στους γερμανούς είναι κρατική ιδιοκτησία. Το υπόλοιπο 25% των μετοχών είναι του Βγενόπουλου. Έτσι φτάνουμε στο σημείο να χάνουμε τον εθνικό μας οργανισμό τηλεπικοινωνιών χωρίς κανένα χρηματικό όφελος. Η απώλειες όμως είναι πολύ σημαντικές.

Πλέον το κράτος δεν θα μπορεί να επηρεάσει τη διοίκηση για να διατηρήσει χαμηλά τα τιμολόγια, δεν θα μπορεί να της επιβάλει να βάλει τηλέφωνα σε ακριτικές περιοχές με χαμηλό πληθυσμό, δεν θα μπορεί να χαράξει πολιτική τηλεπικοινωνιών και δεν θα μπορεί να εμποδίσει μαζικές απολύσεις που θα επηρεάσουν την απασχόληση.

Γιατί όλα αυτά; Γιατί μια επικερδής -τουλάχιστον μέχρι το 2004- επιχείρηση γίνεται ελλειμματική και ιδιωτικοποιείται; Μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι τα τιμολόγια δεν θα ανέβουν και ότι χιλιάδες υπάλληλοι δεν θα βρεθούν στην ανεργία; Βέβαια για να μπορεί να εγγυηθεί κάποιος κάτι τέτοιο πρέπει να έχει και αξιοπιστία. Πράγμα που δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο έχει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή..

12 σχόλια:

faraona είπε...

Εχεις απολυτο δικιο Πανο σε οσα λες αλλα τωρα πια τελειωσε το θεμα.
Η ΔΕΗ απο δω και περα ειναι Γερμανικη και να περιμενουμε ολοι το χαρατσι αργα η γρηγορα.


Αντε να δουμε ποσα θα καταπιουμε ακομη.

φιλια
καλο Σαββατοκυριακο

Είδωλο είπε...

Toυλαχιστον τωρα θα μπορουμε να απαιτουμε ποιοτητα
Επισης θα ειναι ενας καλος λογος να μην πληρωνουμε την μαλακω-ΕΡΤ στην ΔΕΗ πια.

wert01gf είπε...

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα από όσα λες. Αξιόπιστος ή μη.
Οι επιχειρηματίς λεηλατούν και οι κυβερνήσεις κοιτάν αλλού. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα.

wert01gf είπε...

επιχειρηματίες* (δεν το πατάω καλά το ε, πάντα μου φεύγει)

Λωτοφάγος είπε...

Συγγνώμη, βρε παιδιά, για τον ΟΤΕ δεν μιλούσαμε; Η ΔΕΗ πώς βρέθηκε στη μέση; Και πιστεύετε ότι τώρα θα έχετε κινητή τηλεφωνία χωρίς πάγιο του ΟΤΕ, επειδή προηγουμένως κάποια λαμόγια παρείχαν το δίκτυο του ΟΤΕ δωρεάν; Κούνια που σας κούναγε!

non journalist* είπε...

Ε ναι, η αλήθεια είναι πως για τον ΟΤΕ μιλαμε. Η ΔΕΗ ειναι η επομενη.. Χαχα.. Απλα αργησα να ελεγξω τα σχολια λογω υποχρεωσεω. Ζητω συγνωμη,, ΒΒ

non journalist* είπε...

Ε ναι, η αλήθεια είναι πως για τον ΟΤΕ μιλαμε. Η ΔΕΗ ειναι η επομενη.. Χαχα.. Απλα αργησα να ελεγξω τα σχολια λογω υποχρεωσεω. Ζητω συγνωμη,, ΒΒ

Ανώνυμος είπε...

Μικρέ μου, πάλι δεν στα είπε καλά ο καθοδηγητής σου στην ΠΑΣΠ. Το 65% του ΟΤΕ ανήκει σε μετόχους από το 1994. Η περήφημη μια μετοχή,κι αυτή του κράτους, που θα έκανε ο Ανδρέας τον ΟΤΕ, ήταν ένα ακόμη σοσια-ληστικό παραμύθι...
Μάρκος

non journalist* είπε...

Έτσι σου είπε ο δικός σου καθοδηγητής στη golden rise. Απο τα χρονια του Ανδρεα ο ΟΤΕ μπηκε στο χρηματiστηριο και την εποχη Σιμητη το δημοσιο κατειχε το 40% των μετοχων του οργανισμού, έχοντας παραλληλα το management το οποίο διασφαλιζόταν έστω και με μια κρατικη μετοχη όπως εσυ λες.. Όμως το Πασοκ δεν ξεπουλησε τον Οτε ουτε έχασε τη διαχειρηση απο λάθος.. Αντίθετα τον οδηγησε σε πλήρη αναπτυξη, με ενεργητικό ισοζύγιο και κέρδη για το δημοσιο αν θυμασαι καλα..

υγ. χρονια πολλά σου εύχομαι για την σημερινη μερα, θα είσαι πολύ χαρούμενος υποθέτω που θα θυμάσαι παλίες κακιές στιγμές..

faraona είπε...

Σου
ευχομαι
καλο και χαουμενο Πασχα.
φιλια

Aviator είπε...

Πραγματικά δεν το ήξερα! Πολύ χρήσιμο το post! Εύγε. Καλό Πάσχα να έχεις.

If...ιγένεια είπε...

Καλό πάσχα και καλή ανάσταση με υγεία και αγάπη:)