Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική? (Μια άλλη άποψη στο θέμα)




Εδώ και πολύ καιρό το μείζον θέμα της επικαιρότητας είναι το Μακεδονικό Πρόβλημα.
Ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλά χρόνια την ελληνική εξωτερική πολιτική και έχει οδηγήσει τη χώρα σε πολλαπλές ταπεινώσεις. Το σύνθημα όμως της ελληνικής κοινωνίας παραμένει ίδιο. Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πολύ αρχή βασικά. Η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή η οποία οριοθετήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα όταν βρισκόταν εντός των ορίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήδη ως περιοχή προϋπήρχε από τα αρχαία χρόνια (αρχαία Μακεδονική, Ρωμαϊκή περιοχή, Βυζαντινό θέμα) με διαφορετικά γεωγραφικά όρια και δημογραφικά στοιχεία κάθε φορά.
Αλλά ας επικεντρωθούμε στον 20ο αιώνα που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Η Μακεδονία λοιπόν, αυτή η γεωγραφική περιοχή βρισκόταν υπό την κατοχή των Οθωμανών μέχρι το 1912-13 όταν μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους η περιοχή μοιράστηκε σε τρία κράτη που τη διεκδικούσαν. Τα κράτη ήταν η Ελλάδα, η Σερβία και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα, που ήταν και η πιο τυχερή πήρε την μερίδα του λέοντος (52,4%), η Σερβία το 38% και η Βουλγαρία το 10%. Έτσι η Μακεδονία χωρίστηκε στην ελληνική Μακεδονία ή αλλιώς "Μακεδονία του Αιγαίου", η σερβική Μακεδονία ως "Μακεδονία του Βαρδάρη" ή "Νότιoς Σερβία", και το βουλγαρικό κομμάτι ως "Μακεδονία του Πίριν" και ως περιοχή τoυ Μπλαγκόεβγκραντ.
Μετά από σχεδόν 70 χρόνια για να μην τα πολυλογούμε το σερβικό τότε τμήμα της Μακεδονίας στο οποίο κατοικεί μια εθνότητα με την ονομασία Σλαβομακεδόνες, αποκόπτεται από την Γιουγκοσλαβία και ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της. Τότε αρχίζουν και τα προβλήματα. Γιατί το νεοσύστατο κράτος έπρεπε να έχει και ένα όνομα. Το όνομα που επέλεξε όμως άναψε φωτιές και εξέθρεψε τον εθνικισμό εκατέρωθεν των συνόρων με τη γνωστή σε όλους ιστορία από το 91 και τούδε.
Η ελληνική άποψη όπως αυτή εκφράστηκε από Έλληνες πολιτικούς τότε, όπως ο Κ. Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου (sic) και ήταν προϊόν ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας ήταν πως η Μακεδονία είναι μια και ελληνική.
Μα έλα όμως που δεν είναι. Γιατί καλά για την αρχαία, εκεί να συμφωνήσω ότι είναι κληρονομία μας. Η σύγχρονη Μακεδονία όμως δεν είναι μια και δεν είναι ελληνική. Ούτε όμως είναι σλαβομακεδονική στα σίγουρα. Η Μακεδονία δεν ανήκει σε κανένα γιατί πολύ απλά ανήκει σε όλους.
Έτσι, κατά την άποψη μου κανένα κράτος δεν μπορεί να ζητά κατ’ αποκλειστικότητα τον τίτλο Μακεδονία (βλέπε ΠΓΔΜ) ούτε όμως κανένα κράτος δεν μπορεί να λέει πως η Μακεδονία είναι μια και του ανήκει.
Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι το πιο δίκαιο και δεν είναι καθόλου μα καθόλου υποχώρηση. Είναι το πιο δίκαιο που θα έχουμε κάνει ως Έλληνες και ως Έλληνες Μακεδόνες πέρα από εθνικισμούς και επιδείξεις ισχύος.


19 σχόλια:

faraona είπε...

Kαλημερα
"Γιατί το νεοσύστατο κράτος έπρεπε να έχει και ένα όνομα. Το όνομα που επέλεξε όμως άναψε φωτιές και εξέθρεψε τον εθνικισμό εκατέρωθεν των συνόρων με τη γνωστή σε όλους ιστορία από το 91 και τούδε."
Εδω θελω να ρωτησω κατι κι αν θελεις μου απαντας:Το επελεξε το ονομα η του το φορεσαν και γιατι?Εδω ειναι ενα πολυ σοβαρο σημειο της φασαριας που γινεται γι αυτο το θεμα.Ιστορικο σημειο.

Για πες?!
Και μετα θα επανελθω.

non journalist* είπε...

Το όνομα αυτό όπως πολύ καλά γνωρίζεις προϋπήρχε ως ονομασία σε αυτή την περιοχή μαζί με την ονομασία Vardaska δηλαδή Βαρδάρης, η πιο απλά Αξιός. Θα σηκώσω το γάντι αναφορικά με τις υπόνοιες για αλυτρωτισμούς από το κομμεντ σου και θα συμφωνήσω ότι τέτοιες τακτικές είναι πολύ γνωστές και συνηθισμένες στην εν λόγο περιοχή τόσο από βούλγαρους όσο και από Έλληνες καθώς η Μακεδονία ήταν το μήλον της έριδος για τρία βασικά κράτη και αλλά τόσα με πιο αδύναμες διεκδικήσεις (Μαυροβούνιο, Ρουμανία). Η ονομασία αυτή λοιπόν δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά παραβιάζει κατά την άποψη μου κατάφορα τα δικαιώματα των άλλων εθνικοτήτων της Μακεδονίας.
Πάμε τώρα στο ψητό. Το όνομα αυτό δεν το φόρεσαν στο γειτονικό κράτος. Αυτό είναι σίγουρο. Οι βαλκάνιοι είμαστε αρκετά εθνικιστές από μόνοι μας ώστε να προχωρούμε σε τέτοιες ενέργειες. Το αν όμως μπορεί να χρησιμοποιείται ως διπλωματικό όργανο πίεσης το θεωρώ αυτονόητο τη στιγμή που έχουμε τόσα μέτωπα ανοιχτά (κυπριακό, γκρίζες ζώνες, μουσουλμανική μειονότητα). Όμως η ελληνική τακτική θα πρέπει να στοχεύει στην επίλυση των διαφορών με σύνεση χωρίς υπερπατριωτισμούς (βλέπε Αντώνη Σαμαρά) αλλά χωρίς παραχωρήσεις που θίγουν τα εθνικά συμφέροντα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τα πράγματα είναι μάλλον απλά και ... όπως τα λες! Κι απ' ότι βλέπω όλο και περισσότεροι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν και να το αποδέχονται...

If...ιγένεια είπε...

Μας πήραν και τα σώβρακα..

Ανώνυμος είπε...

χαίρομαι που λες και μια άλλη άποψη my friend! :) η αλήθεια είναι ότι απο ιστορικής απόψεως έχω ακούσει τόσα&τόσα που πια δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι ψέμα,οπότε αποφάσισα να μην εκφράσω την ταπεινή μου γνώμη μέχρι να κάνω την έρευνα μου και να καταληξω κάπου! :)

nantia (den mporo na kano login!grrr)

Jason είπε...

Όσο πιο συνοπτικά μπορώ:

Δε νομίζω ότι ως έθνος μας απασχολεί τόσο η ονομασία της χώρας τους, όσο το πώς θα αποκαλούνται οι κάτοικοι. Μακεδόνες;

Εγώ ξέρω ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, με την ευρεία έννοια του όρου, όσο Έλληνες ήταν ας πούμε και οι Σπαρτιάτες. Πολεμούσαν συνήθως μαζί με τους άλλους Έλληνες, πίστευαν στο 12θεο και μιλούσαν ελληνικά. Κάθε Έλληνας μπορεί να καταλάβει ακόμα και σήμερα, σχεδόν 2,5 χιλιάδες χρόνια μετά, την ετυμολογία της λέξης "Αλέξανδρος" ή "Φίλιππος". Ο Σκοπιανός δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, χρειάστηκε να περάσουν πολλοί αιώνες για να κατέβουν τα φύλα τους στην περιοχή.

Για να έχει όμως ένα έθνος υπόσταση, συνοχή και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, και διεκδικήσεις, έχει ανάγκη μια ιστορία.
Και όποιος δεν έχει ιστορία, ιστορία φτιάχνει.
Όταν δημιουργήθηκε η μεγάλη Γιουγκοσλαβία, ο Τίτο, που ήταν ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος, αποφάσισε σιγά-σιγά να προωθήσει ένα σχέδιο ονομασίας για την περιοχή. Ξεκίνησαν λοιπόν να αποκαλούν την επαρχία ακόμα τότε της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας "Μακεδονία", να διδάσκουν μέσα στα σχολεία τους ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν πρόγονός τους και διάφορες άλλες αρλούμπες (ακόμα και στη wikipedia άμα δεις σήμερα, και προσοχή - στο λήμμα του κράτους Republic of Macedonia (το Former Yugoslavian έχει πάει περίπατο ήδη), δηλαδή όχι μόνο της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, αλλά του κράτους των Σκοπίων, ως history αναφέρουν το Μέγα Αλέξανδρο κλπ., αυτό κοντεύει να κατοχυρωθεί πλέον, με τις πληρωμένες δημοσιεύσεις τους στο διεθνή τύπο και διάφορα άλλα όμορφα, ο Μεγαλέξανδρος έχει γίνει Σκοπιανός), να χρησιμοποιούν ως σημαία το άστρο της Βεργίνας, κλπ..
Και σιγά-σιγά ξεκίνησαν να διεκδικούν ένα κομμάτι της ιστορίας μας.

Αυτό λοιπόν ενοχλεί περισσότερο, τουλάχιστον εμένα, αλλά νομίζω τους περισσότερους. Δε με νοιάζει αν θα λέγονται Άνω Μακεδονία (που γεωγραφικά μπορεί να είναι σωστότατο) ή Νέα Μακεδονία που τέλος πάντων δεν πειράζει κανέναν.
Με ενοχλεί όμως αρκετά που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα και οικειοποιούνται την ελληνική ιστορία. Και με ενοχλεί να αναφέρονται διεθνώς ως Macedonians, όπως θα με ενοχλούσε ας πούμε να αναφέρονταν κάποιοι Πορτογάλοι ως Spartans, αν απλώς είχαν έρθει ξεκάρφωτοι στην περιοχή πριν λίγο καιρό.
Και όλα αυτά, όχι μόνο επειδή είμαι Έλληνας. Και οι Τανζανοί να έλεγαν ότι εκείνοι έφτιαξαν το Stonehenge, θα μου χτύπαγε καμπανάκι. Διότι απλώς δεν το έφτιαξαν. 1+1 κάνει 2. Ακόμα κι αν πω εγώ ότι κάνει 4, πάντα 2 θα κάνει.

ΥΓ: Και μιας και καταλήξαμε εκεί, 52,4%+38%+38% κάνει πολύ παραπάνω από 100% συνολικά. Κάποιο λάθος έχει γίνει:)

Είδωλο είπε...

Εγω νομιζω οτι πολυ το κουραζουμε.
Αν ητανε το εδαφος σου προσφωρο...

Marina είπε...

Εμένα πάντως καθόλου δεν με χαλάει να λέγεται η γειτονική χώρα Μακεδονία και οι κάτοικοι Μακεδόνες. Ε! Καί! Ας λέγονται όπως θέλουν. Ομορη χώρα είναι, θα συνάψουν καλύτερες οικονομικές κλπ σχέσεις, κέρδος μας θα είναι να την αποδεχθούμε.

non journalist* είπε...

Ιφ>> τι θες να πείς? Πάλι δεν σε καταλαβαίνω..

Ασκαρδαμυκτί> Καιρός δεν είναι να δούμε τα πράγματα πιο ουδέτερα χωρίς συναισθημαισμούς?

Νάντια>> nantia confused girl? Να κάνεις την ερευνά σου για να μπορούμε να συζητήσουμε. Όμως τα στοιχεία που αναφέρω είναι αληθινά πράγμα που μπορείς να το τεκμηριώσεις τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε κάποιο βιβλίο ιστορίας. Δεν λένε και τίποτα το συγκλονιστικό άλλωστε.


Ιάσονα >>
Η ονομασία των κατοίκων θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σλαβομακεδόνες. Αλλά και Μακεδόνες σκέτο να λέγονταν νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μια διαφορετική εθνότητα από τους αρχαίους ημών προγόνους οι οποίοι ονομάζονται αρχαίοι Μακεδόνες. Όσο για την προπαγάνδα τους σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο είναι έργο μερικών ακραίων το οποίο εντάσσεται στο εθνικιστικό αίσθημα που διαμορφώνεται στην περιοχή με τις συνεχείς προστριβές και σίγουρα έχει το σκοπό του καθώς η προπαγάνδα είναι γνωστή και στη δική μας χώρα.

ΥΓ> όντως το ποσοστό της Βουλγαρίας ήταν λανθασμένο. Μπερδεύτηκα και πληκτρολόγησα το ίδιο ποσοστό δυο φορές. Το διόρθωσα όμως.

Ουρανέ>> Γαμάει το τραγουδάκι ε ? Με το παρντόν

Μαρίνα>> α! διαφωνώ.! Εμένα με χαλάει πράγματι… προτιμώ το δίκαιο..

faraona είπε...

O jASON ΤΑ ΛΕΕΙ πολύ ωραία και σωστά για τον Τίτο.
Εγω με τη σειρά μου να πω οτι τωρα αυτη τη στιγμη το μεγάλο πρόβλημα των Σκοπίων δεν είναι άλλο από την αγορά εργασίας. Μεγάλη ανησυχία έχουν πλέον για το τι θα συμβεί αν διαταραχτούν οι σχέσεις τους με την Ελλάδα και περιοριστούν οι επενδύσεις. Υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων δραστηριοποιούνται περίπου 200 μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όταν το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 40%.

Εμείς όλα αυτά τα χρόνια τι κάναμε; Μήπως μεταθέταμε το πρόβλημα στο μέλλον και φτάσαμε σήμερα στο σημείο τρεις από τις πέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας –Η.Π.Α, Ρωσία και Κίνα να έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»?

Νομίζω ότι το κουβάρι μόλις τώρα άρχισε να ξετυλίγεται.

Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να στηρίζει την ελληνική θέση, όμως σίγουρα υπάρχουν και χώρες που δεν θα είχαν πρόβλημα να προχωρήσουν σε μονομερείς αναγνωρίσεις, όπως η Σλοβενία που εδώ και πολύ καιρό έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.
Τι θα γίνει με το Βοσνιακό και τις αποσχιστικές τάσεις του Μαυροβουνίου από τη Σερβία;
Τι θα γίνει με τους αλβανούς της ΠΓΔΜ;
Τι θα γίνει με το μόνιμα ανοιχτό πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, και πως θα αντιδράσουν οι Σέρβοι στη λύση που θα τους προταθεί;
Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Ανώνυμος είπε...

"μια εθνότητα με την ονομασία Σλαβομακεδόνες"
Δεν υπάρχει καμιά εθνότητα καταγεγραμμένη ως Σλαβομακεδόνες μικρέ!Μην πέφτεις στην παγίδα της ελλειπούς ενημέρωσης των καιρών μας.Οι γέιτονες θα είχαν κάθε δικαίωμα να ονομαστούν Μακεδόνες,αν μιλούσαν ελληνικά.Μιλούν όμως μια διάλεκτο η οποία έχει ρίζες τα βουλγαρικά, ούτε καν σλάβικα δηλαδή, για να μπορούμε να τους πούμε έτσι. Γεωγραφικά και μόνο, ίσως η πιο κατάλληλη ονομασία θα ήταν "Σλαβομακεδονία".Αυτά :-)

Μάρκος

faraona είπε...

Εχεις λουμπαγκο?
Περαστικα.Εμ προσεχε και λιγακι ...
Ακροβατικα κανεις?

non journalist* είπε...

Faraona>> Clain. Νομίζεις ότι οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες θα αφήσουν τα συμφέροντα τους για να υπηρετήσουν το έθνος? Οποίος το πιστεύει αυτό πλανάται πλάνη οικτρά. Ότι μεταφέραμε το πρόβλημα στο μέλλον είναι αλήθεια. Ίσως είναι η μεγαλύτερη παράληψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Αναφορικά με το Μαυροβούνιο αποσχίστηκε ήδη εδώ και ένα χρόνο από τη Σερβία.

Μάρκο>> όντως δεν ονομάζονται Σλαβομακεδόνες αλλά απλά Μακεδόνες. Αλλά διαφωνώ πως για να ονομάζονται Μακεδόνες θα έπρεπε να μιλούν ελληνικά. Αυτοί λέγονται Έλληνες Μακεδόνες και οι άλλοι οι παλιοί, αρχαίοι Έλληνες Μακεδόνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουμε να έχουμε όχι μόνο την πρωτοκαθεδρία αλλά την αποκλειστικότητα του ονόματος.

Φαραόνα>> Ναι έπαθα κάτι τέτοιο. Στα πρόλαβε η Ελίζα? Όχι δεν κάνω ακροβατικά, άλλα κάνω! Σου είπε ότι χθες πήγαμε στην πιτσαρία της Βίσση?

faraona είπε...

Xixi
Δεν μαρτυραω....
Ελιζα ειναι αθωα παντως

non journalist* είπε...

Χμμ ποιος σου το είπε τότε? Δεν έχουμε κανένα άλλο κοινό γνωστό. Εκτώς και αν μπήκες στο μσν. Παρεπιπτόντως να μπαίνεις να τα λέμε σε real time...

kisses

Ανώνυμος είπε...

Σας αρέσει:



http://www.mapsofwar.com/images/EMPIRE17.swf

non journalist* είπε...

Δυστυχώς το link δεν ανοίγει αλλά φαντάζομαι πως πρόκειται για χάρτη όπου παρουσιάζει τις επεκτατικές βλέψεις ορισμένων βαλκανικών λαών. Έχω δει στο YouTube αρκετά τέτοια αλλά με λύπη μου και από έλληνες. Συμπέρασμα, ο εθνικισμός δεν γνωρίζει φυλετικά όρια. Αλλά και ότι κάνουν τέτοιους χάρτες δεν σημαίνει κάτι. Αρκεί αυτό να μην γίνεται από την κρατική ηγεσία και να μην έχει βάση. Αλλά αν το σκεφτούμε λογικά. Μπορεί να μας απειλήσει εδαφικά ένα κράτος τόσο μικρό και τόσο φτωχό όσο η ΠΓΔΜ? Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε αλλά όταν οι ανησυχίες έχουν κάποια βάση. Όπως πχ με το κυπριακό πρόβλημα. Το οποίο είναι πολύ πιο σοβαρό!!!

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν κατάλαβες...οι αρχαίοι μακεδόνες, μιλούσαν ελληνικά, τα ονόματα Φίλιππος και Αλέξανδρος είναι προφανές τι ονόματα είναι...αν λοιπόν οι γείτονες επιθυμούν οποιοδήποτε μερίδιο από την Ιστορία,έπρεπε να μιλούσαν τουλάχιστον ελληνικά...όπως οι αμερικανοί μιλούν αγγλικά.Απλά τα πράγματα...

Ανώνυμος είπε...

Περσο-Ρωσσικών Ρίζων Αποπείρων Μακεδονίας

330 πχ Ο Μεγας Αλέξανδρος περίφραξεν τους πρότους Ρώσσους, τους
Μαγώγ του Περσικού Γώγ, με την Κάσπιαν πύλυν της Καυκάσιας Δερβεντίας.
Οι Σκύθοι, Τούρκοι, και Ρώσσοι είναι ακριτές, βάρβαβρα αποσπάσματα των
Πέρσων, ατμομπανιαρισταί ελαφοβοσκοί, και συνολικός αποτελούν το αιώνιον
πλήγμα όχι μόνον του Ελλινισμού αλλά και του πολιτισμού.

866 Ο Πατριάρχης Φώτιος εναρξεί σχίσμα κατα Πάπα Ρώμης Νικάλαον εξ
αιτίας Βουλγαρικών επιπολαιοτήτων υπερ της Ρώμης. Τουτο σπιούνευσαν οι
ανατολήται Πλατωνικοί Χρυστωμισταί μαύροι εκκλησιαστικοί οι οποιοί
νίκησαν τους Αριστοτελιανούς Καπαδωκιαστάς λευκούς μετα πτώση ικονοκλασμού.

1235 Οι Βούλγαροι αυτοκερύχθησαν Τρίτη Ρώμη εις Τούρνοβον,
θέλοντας να πάρουν Ελλάς και Κωνσταντινούπολιν. Τουτο
μετα υιοθετούν το 1589 οι Ρώσσοι. Προκηρούν τον προτόπορον
κουμουνισμόν της πρότυπης οβσύηνας δια την σλαυοποίησην του κόσμου.
Η αστική νοοτροπία είναι η ρίζα του ελλινικού πολιτισμού. Τιουτοτρόποως
διεκδικώντες του συγγενοκεντρικού χοριάτικου φυσιολατρισμού είναι
σλαβόσποροι οποίοι πρέπει να υπαστούν διωγμό δια την σωτηρία του ελλινισμού.

1342 Οι κουμουνισταί Ζηλοταί ανέλαβαν εξουσίαν εν Θεσσαλονίκην
σφάζωντας την αριστοκρατείαν επι διάταγμαν του Ρωσσικού πράκτοραν
Γρηγωριού Παλαμάν. Ο Παλαμάς έφερε Σλαύους και Τούρκους να
υποστήριξουν τον Καντακουζινόν να διαρρήξη τον αυτοκράτοραν το 1345.
Ετσι οι Τούρκοι απέκτησαν γνώσην Ελληνικής αμύνης. Εσπειραν την
ανατολήτηκην δαιμονίαν του ησυχασμού μετατρέπτοντας τους μοναχούς εις
πράκτορες κουμουνισμού. Ο ησθχαζμός είναι παραίσθηση ταχυπνοήας. Τα
σοσιαλιστικά μέτρα που επίβαλαν εις την κυβέρνιση κατέστρεψαν από μεσα
το Βυζάντιο. Το 1584 Ανατολόφρονοι σφάζουν Πατριάρχη Λούκαρη και
διώκουν Καλβινιστάς Μελανκθόν Βιτεμβούργης οποίοι ήθελαν να μας σώσουν
από τούρκους.

1824 Η Ρωσσια αντιτίθεται είς την δημιουργίαν μοναδικου Ελληνικού
κράτους και δ'υπομνήματος της του Υπουργού Εξωτερικών Νεσσελρόδη
(Γερμανός, οποίος ενικήσεν την θέσην του εναντίον τον Καποδίστριαν),
προτείνει εις τας λοιπάς δυνάμεις την ίδρυσιν τριων κεχωρισμένον
Ελληνικών κρατιδίων, υποτελών ταυτόχρονα εις Τουρκίαν και
Ρωσσίαν, κατα παράδειγμαν Μολδοβλαχίας.

1843 Επι εντολήν του Νεσσελρόδη αποστέλλεται ο πανσλαυιστής
Αρχιμανδρίτης Ουσπένσκης δια να εξεγείρη το Αραβοκατοχημένων Χριστιανικόν
ποίμνιον κατα των Ελληνόφωνων, δηλ Πατρ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και
τελικώς επιτυγχάνει το 1847 την απόσπασιν της Αντιοχείας οποιοι
τωρα διεκδικούν αφελληνοποίησιν διασποράς. Στρέφων πρως ταις
Περσοζορωαστριανών των ρίζων, οι Ρωσσοι ασπάζων τους μονοφυσιταίς ως
παρεξηγημένα θύματα των Ελλήνων, και μηχανεύουν ταχα Αραμαήστα ευαγγέλια
να διαψεύσουν τα Ελληνιστά. Τουτες προσπαθείες επιτυγχάναν αιώνα
αργότερα με το Μιχαήλ Αφλάκη, οποιος ίδρυσεν το κομμαν Βάαθ του
Σαδδάμη και Ασσάδη.

1870 Οι Πανσλαυισταί κατήνεγκον νέον δεινόν πλήγμα κατά του
Οικοθμενικού Πατριαρχείου διά της εκδόσεως Τουρκικού φιρμανίου
δια την ίδρυσιν Αυτοκεφάλων Βουλγαρικών φυλετικών παρασυναγωγών,
ταχα Εξαρχία, κατα διαταγμαν του Ρωσσου πρέσβεως Ιγνάτιευ,
κατάγωγος οποιου τωρα διεκδικεί Καναδική προθυπουργεία. Τωρα
διασρέφουν το συνοδικό ανάθεμα κατα φυλετισμό εναντίον δισποράν.
Διαθεσαν πεντομύρια ρουβλίων το 1872 προς εκσλαυισμόν Αγίου Ορως και
εκδίωξιν Ελλήνων Μοναχών οσων ουδέν ασπάζων τον δαιμονικών περσογεννής
ησυχασμόν.

1878 Η Ρωσσια αναγκάζει την Τουρκίαν να υπογράψη Συνθήκην Αγίου
Στεφάνου (προκύπτρων σημερινών Σλαβο Σκοπιανών) δι ης δημιουργείται
Μεγάλη Βουλγαρία (συμπεριλάμβων Θεσσαλονίκην) έργον εξ ολοκλήρου του
Ιγνάτιευ οστις κατα την υπογραφήν ανεφώνησεν ¨και τώρα εάν οι Ελληνες
το επιθυμούν δύνανται να μεταβούν εις Κωνσταντινούπολιν κολυμβώντες¨.

1923 Ο Πλαστίρας έσφαξεν τους Μακεδονονίκας και επέτρεψεν τους
ανατολίτας Βαφιάδην και Ζαχαριάδην ενάρξουν ενφύλιον πόλεμον. Ο
Μελέτιος Μεταξάκης θέλει να μεταφέρη το Πατριαρχίον εις Μόσχαν κατα
πρόσκλυσην Λένινως και οργανόνουν Σύνδεσμον ταχα πανορθοδόξεως
νεολέας. Το 1937 ο Στάλινας εκτοπίζει 285 χιλ ελληνορώσσους εις
Αρχάγγελον και Σιβηρίαν και τους σφάζει. Οι μαύροι τράγοι αναγκάζουν
ακόμι Μεταξά και χούνταν να ασπασθούν σοσιαλιστικάν μέτραν.