Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Και μετά ήρθε η Ντόρα

Η κυβέρνηση διανύει τις χειρότερες μέρες της κατά γενική ομολογία. Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο αφήνοντας μαύρες σκιές στο προφίλ της κυβερνούσας παράταξης και η δυσαρέσκεια εντείνεται από όλες τις κοινωνικές ομάδες που βλέπουν τα κεκτημένα δικαιώματα τους να πλήττονται.
Και ποια ή διαφορά; Θα πει κάποιος. Σκάνδαλα εμφανίζονταν και κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης χωρίς όμως αυτό να είναι ικανό να άρει την εμπιστοσύνη των πολιτών από την Νέα Δημοκρατία.
Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και αυτές οι διαφορές είναι τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές. Καταρχάς ποτέ δεν είχαμε τέτοια σωρεία σκανδάλων με τέτοια πυκνότητα που να αγγίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Το σκάνδαλο Παυλίδη ακολουθεί το σκάνδαλο Βουλγαράκη- τη καταγγελία για απόπειρα νοθείας στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ακολουθούν οι κατηγορίες του Πέτρου Τατούλη αρχικά και του ΠΑΣΟΚ κατά δεύτερο λόγο, για ηθικό ασυμβίβαστο του Θεόδωρου Ρουσόπουλου να κατέχει την θέση του υπουργού Επικρατείας ενώ παράλληλα η σύζυγος εργάζεται και είναι συνιδιοκτήτρια μέσων επικοινωνίας.
Όλο το προηγούμενο διάστημα τα σκάνδαλα που έρχονταν το προσκήνιο δεν στάθηκαν ικανά να απομακρύνουν την ΝΔ από τη θέση της κυβέρνησης καθώς η γενική άποψη ήταν πως παρά την άσχημη εικόνα που παρουσιαζόταν, διεξαγόταν το έργο ανοικοδόμησης της οικονομίας μετά από τη λεγόμενη ζημιογόνα πολιτική Σημίτη.
Σήμερα οι ελπίδες αυτές κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης παραδέχτηκε με λίγα λόγια πως «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Η οικονομία παρά τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και παρά τις αυξήσεις των φόρων βρίσκεται σε δεινή θέση και σε συνάρτηση με την διεθνή κρίση –η οποία αποτελεί και το εξιλαστήριο θύμα της κυβέρνησης- επιδεινώνουν το ήδη άσχημο κλίμα. Τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Η κατάσταση της οικονομίας έχει ξεφύγει από την κυβέρνηση, η οποία παρουσιάζεται ανίκανη και αναποτελεσματική να λάβει πρωτοβουλίες. Απορίας άξιο είναι το γεγονός γιατί δεν κατάφερε ο Γιώργος Αλογοσκούφης να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα με επιτυχία ενώ είχε την πλήρη υποστήριξη του Καραμανλή και την πλήρη ελευθερία κινήσεων. Η καταπολέμηση της ακρίβειας, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς φέρονται να είναι πέραν των δυνατοτήτων του Κώστα Καραμανλή και των υπουργών του.
Ωστόσο τα πυρά δέχεται περάν του υπουργού Οικονομίας και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Ο υπουργός Επικρατείας κατηγορήθηκε από τον Πέτρο Τατούλη για ηθικό ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του και της εργασίας της συζύγου του, άποψη που βρήκε υποστήριξη και μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Τις κατηγορίες αυτές αντιμετώπισε το ζεύγος Ρουσόπουλου με την παραίτηση της κυρίας Ζαχαρέα από τις ενασχολήσεις της στον χώρο των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, πυκνώνουν οι φωνές από το εσωτερικό του κόμματος που ζητούν ανασχηματισμό της κυβέρνησης ώστε να καταπολεμηθεί το κύμα δυσαρέσκειας και να ανατραπεί το κλίμα. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που παρακινούν τον Κώστα Καραμανλή – ο οποίος αποκλήθηκε πρόσφατα και ως ακίνητος Βούδας της Ραφήνας- να αντικαταστήσει τον Αλογοσκούφη και τον Ρουσόπουλο από τις κυβερνητικές τους θέσεις.
Αν κατά την γνώμη μου το πράξει αυτό, ο Καραμανλής θα είναι ανυπεράσπιστος στα χτυπήματα της αντιπολίτευσης και θα αρχίσει η αποδόμηση του. Πιθανότατα αυτή θα είναι και η τελευταία του περίοδος στην πρωθυπουργία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει και για την Νέα Δημοκρατία αναγκαστικά, καθώς έτοιμη να αναλάβει τα ηνία είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνταγή είναι ξαναδοκιμασμένη όμως από το ΠΑΣΟΚ κατά την αλλαγή αρχηγίας από Κώστα Σημίτη σε Γιώργο Παπανδρέου. Το πόσο πετυχημένη είναι αυτή η συνταγή δεν μπορεί να το κρίνει κανείς παρά οι πολίτες...

4 σχόλια:

Elen King είπε...

Τώρα βρε καλέ μου μιλάς για τη Ντόρια που γέμισε την Αθήνα ροζ σπιτάκια στους Ολυμπιακούς;
Ακόμα να λυθεί το θέμα με την ονομασία των Σκοπίων..και ο Νίμιτς παίρνει εντολές απο τους Αμερικάνους!
Και μη χειρότερα να λέμεεε!
Στην πολιτική θέση στο facebook εγώ έγραψα "γαμώ τον Αλογοσκούφη μου" χαχα

Pittermilk είπε...

Ως πότε θα ελέγχουν 3 οικογένειες το μέλλον αυτής της χώφρας...ως ΠΟΤΕ;;;

Argy είπε...

xa8ikes..

Πρέσβης είπε...

Καλησπέρα non journalist [ή petit journalist όπως σε ήξερα παλαιότερα]! Βλέπω το blog σου έχει πολλή κίνηση και πολλή δραστηριότητα! Ελπίζω να πηγαίνουν όλα καλά!