Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Όχι για χάρη του Συνασπισμού, αλλά για χάρη όλων μας.



Αυτές τις μέρες ο κόσμος του ΣΥΝ και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Το κόμμα του Συνασπισμού έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική και έχει για τρίτη φορά τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Η πρώτη έληξε άδοξα, τότε αν θυμάστε μετά το σκάνδαλο Κωσκοτά , με την κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Συνασπισμού και Νέας Δημοκρατίας, η δεύτερη το 96΄ που έσβησε σαν πυροτέχνημα με την ανάκαμψη του εσωκομματικά διαλυμένου ΠΑΣΟΚ και η τρίτη –και όχι φαρμακερή- στο σήμερα με το requiem του δικομματισμού.

Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ιδιαίτερος και χαρισματικός πολιτικός που δεν θυμίζει σε τίποτα τους απεχθείς πλέον κλασσικούς πολιτικούς με τα κουστούμια και τα ταγιέρ. Και γι αυτό το λόγο μάλιστα έχει κερδίσει ήδη την εμπιστοσύνη πολλών και στο προσεχές μέλλον ακόμα περισσότερων.

Φοβάμαι όμως ότι πέφτει και αυτός στην παγίδα που έπεσε το κόμμα του τις δύο άλλες προαναφερθείσες φορές, χάνοντας την χρυσή ευκαιρία. Τι εννοώ; Έκανε αυτό που δεν θα πρέπει ποτέ να κάνει ένας νέος άνθρωπος χωρίς παρωπίδες και ιδεολογικές περιχαρακώσεις –ιδιαίτερα της προοδευτικής αριστεράς- να κάνει. Έβαλε όρια.

Από τη μία δηλώνει έτοιμος να αρχίσει την προσπάθεια δημιουργίας της Μεγάλης Αριστεράς μέσα από συνεργασίες και από την άλλη κλείνει την πόρτα στα μούτρα στο ΠΑΣΟΚ το οποίο αν όχι γονατιστό, έστω διαλλακτικό του ζητά αυτή τη συνεργασία. Αν κάποιος σκέφτεται πως αυτή η Μεγάλη Αριστερά θα γίνει με συνεργασία με το ΚΚΕ μάλλον έχει αυταπάτες, καθώς η αγαπητή Αλέκα ακούει Συνασπισμός και της έρχεται ένα καραοπορτουνιστικό εγκεφαλικό.

Τις προηγούμενες μέρες στο συνέδριο του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας απέκλισε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Μετάφραση, απέκλισε κάθε πιθανότητα συνεργασίας μέχρις ότου ο Συνασπισμός κερδίσει ότι μπορεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έπειτα από αυτό και σε άλλη βάση, παίρνω όρκο ότι θα το συζητήσει.
Όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον νιώθω ότι επιβεβαιώνεται η Αλέκα στο ότι πήραν λίγο τα μυαλά τους αέρα καθώς ακόμα δεν ήρθαν οι ευρωεκλογές ώστε να έχουμε απτά δείγματα της ανόδου και ακούω χαρακτηρισμούς αλαζονείας. Κακά τα ψέματα όμως, κυβέρνηση με 12% δεν γίνεται και ειδικά όταν ζητάς απλή αναλογική πρέπει να είσαι έτοιμος να συγκυβερνήσεις με ότι υποχωρήσεις αυτό σημαίνει.

Με τούτα και με τ’ άλλα, στο Μαξίμου ανοίγουν τις σαμπάνιες καθώς ξέρουν πως θα παραμείνουν στην εξουσία τουλάχιστον μια τετραετία ακόμα. Τώρα με πρόεδρο Κωστάκη ή Ντορούλα, δεν ξέρω, θα σας γελάσω και δεν το θέλω..

Θέλω να πιστεύω πως η άνοδος του Συνασπισμού θα συνεχιστεί, γιατί παρόλη την κριτική μου, τα θετικά που φέρνει στο πολιτικό κόσμο είναι πολλά. Η συνεχιζόμενη απαξίωση του πολιτικού συστήματος μπορεί να ανακοπεί καθώς η ελπίδα για κάτι διαφορετικό και καλύτερο επιστρέφει σιγά σιγά στις ψυχές μας. Η άποψη ότι όλα είναι φθαρμένα πρέπει να παραμεριστεί από την άποψη ότι όλα είναι στο χέρι μας. Φτάνει ο εύελπις Αλέξης να γίνει η αλλαγή που όλοι θέλουμε. Όχι για χάρη του Συνασπισμού, αλλά για χάρη όλων μας.

11 σχόλια:

osvalt είπε...

katarxas vrisko poli ortho oti kaneis safes pos sti sigivernisi tou 89 itan o sinaspismos me ti nd. deuteron, epeidi tigxanei na gnorizo arketa gia tin politiki kariera tou tsipra boro eutharsos na diloso pos dn einai katholou xarismatikos, einai kati pou exoume se magalo vathmo stin ellada, einai koutoponiros.triton, oti i aleka de tha sinergastei den tha sinergastei omologoumenos k kala tha kanei. mia apo tis megaliteres apories mou einai pos milame toso politika aorista k epi politikis. pasok, sin k aristeristes milane gia mia "aristera" ti einai epitelous auti i aristera? k posous xoraei mesa? me poses apokleiseis k poses sovares ideologikopolitikes diafores? k pos tha epelthei o simvivasmos metaksi tous? xereis i apli sinainesi simainei elleipsi dimokratias. episis, ase ti apeklise o tsipras, vouleutikes ekloges dn einai para poli makria, tha 3exasei osa eipe prosinderiaka k sto sinedrio k tha arxisei diapragmateuseis me to tsakalomeno pasok. an sinexisei na ifistatai opos to xeroume simera vevaia to pasok, pou dn exei polles pithanotites.episis i anodos tou sinaspismou tha sinexistei oxi toso theamatika oso nomizoun omos k de tha anaptixo tora to giati kathos exo idi makrigorisei. k kataligontas, i siedriaki politiki protasi tou sinaspismou einai lipsi k eukairiaki. den xreiazomaste allages sto tropo diakivernisis alla allages stin exousia.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Εγώ κατανοώντας το πολύ νεαρό της ηλικίας του, του δίνω το χρόνο να μάθει μέσα από τα λάθη του.
Χρειάζεται ο τόπος νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά. Κι΄αν δεν αποδειχθεί επαρκής...πάμε γι' άλλα.

Πάντως το 1ο ατόπημα το έπραξε σήμερα με την επίσκεψη στον ΟΤΕ..
Πού πας βρε ευλογημένο σε ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών...
΄Ετσι εξυπηρετείται ο πολίτης ή ο πολιτικός; για να ξέρω....
Μάζεψε τον κόσμο σου σε άλλο χώρο...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

Δεν φτάνει ένα χαμόγελο και ένα τζιν παιδιά, κι απο εκεί και πέρα αρλουμπολογίες.Δείτε στο Link που σας γράφω τί έλεγε σε ηλικία σαν τη δικιά σας περίπου, το 1989,για τις καταλήψεις,στις οποίες πρωτοστατούσε...Όλοι μας έχουμε κάνει καταλήψεις, αλλά όχι δα να ισχυρίζεται ότι "είναι δικαίωμα του μαθητή να επιλέγει πότε θα κάνει μάθημα και πότε όχι"...

http://syriza-watch.blogspot.com/

Katerina ante portas είπε...

Eχεις δίκιο, μου φάνηκε και μένα ότι η γλώσσα του είναι παλαιοκομματική..
Αλλά Ιδού η Ρόδος και ο καθείς που εκτίθεται, κρίνεται.
Ας ελπίσουμε ότι δεν ώδινεν όρος και έτεκεν..μυν! Ας ελπίσουμε να έχει καθαρό μάτι και αποφασιστική διάθεση. Ας ελπίσουμε, νέος αυτός, δεν θα συμβιβαστεί..

Jason είπε...

@osvalt:

Ο συμβιβασμός δεν είναι τόσο επονείδιστο πράγμα.
Αν δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις τα 10 που ονειρεύεσαι, συμβιβάσου κάποια μέρα μήπως πραγματοποιήσεις τα 5 - πριν πεθάνεις ασυμβίβαστος και χωρίς να έχεις αλλάξει τίποτα στον κόσμο που ήρθες.
Και η αριστερά δεν είναι κακό να χωράει πολλούς.
Για κάτι τέτοια κόμπλεξ του το ΚΚΕ δεν έχει συμβιβαστεί, γιατί δε θέλει πολλούς μαζί του, δεν το ενδιαφέρει ένα δυνατό ρεύμα, γιατί δεν ξέρει να το αξιοποιήσει, γιατί το μόνο που έχει μάθει είναι να είναι με τους λίγους καλούς παλιούς σε μια γωνιά και να γκρινιάζει τις λίγες καλές παλιές του κασέτες. Δε θέλει να λέγονται άλλοι αριστεροί. Είναι οι μόνοι αριστεροί, οι μόνοι που κατέχουν την αλήθεια, και οι μόνοι που δικαιούνται να γκρινιάζουν μόνοι τους σε μια γωνιά.
Γι' αυτό σιγά-σιγά η πολιτική σκηνή το ξεπερνάει και το αφήνει πίσω, και πολύ καλά κάνει.

@ ανώνυμος

Το 1989 ήταν 15 χρονών ο Τσίπρας. Κι εγώ στα 15 μου έλεγα ότι δεν υπάρχει φιλία μεταξύ αγοριού και κοριτσιού και ότι ο Ολυμπιακός με τον Τζιοβάνι μπορεί να πάει καλά στην Ευρώπη. Και τώρα που είμαι 21 σίγουρα πιστεύω πολλές ακόμα βλακείες. Ο Τσίπρας είναι 33 όμως πλέον. Και θα μεγαλώσει κι άλλο. Δε μένουμε όλοι για πάντα 15.
Χωρίς να τον υποστηρίζω, ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, όχι από τις ατάκες της παιδικής του ηλικίας.

Και για να σοβαρευτούμε.

Μικρέ δημοσιογράφε,

Όταν ένα κόμμα είναι στο όριο του 3%, λογικό είναι να το παίζει χαριτωμένο σε όλους, όπως και έκανε πάντα ο Συνασπισμός. Όταν πιάνει διψήφιο αριθμό και πλέον θεωρεί ότι στοίχημά του είναι να διαμορφώσει μία εναλλακτική πρόταση ώστε να κερδίσει μακροπρόθεσμα έναν πυρήνα ψηφοφόρων και όχι να γίνεται απλώς εκφραστής ευκαριακών πολιτικών αγανακτήσεων, τότε πρέπει σίγουρα να δώσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα και να διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν του κόμματος που αποτελεί αυτό που ονομάζουμε μεγάλη "δεξαμενή ψηφοφόρων" γι' αυτό, που εν προκειμένω είναι το ΠΑΣΟΚ. Εγώ λοιπόν κρίνω αυτήν την πολιτική του ΣΥΝ θετική σε αυτήν τη φάση.
Από 'κει και πέρα, έχει σημασία να μην ξεχνάμε ότι άλλο πράγμα η προεκλογική συνεργασία και άλλο η μετεκλογική. Η ιστορία λέει ότι μετεκλογικά, στην ανάγκη, συνεργάζεται ο οποιοσδήποτε. Ακόμα και τα δύο μεγάλα κόμματα συνεργάζονται άμα λάχει, όπως στη Γερμανία. Άλλο πράγμα αυτό και άλλο να βγει από πριν ο ΣΥΝ και να ανακοινώσει εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Το γεγονός ότι ζητάει απλή αναλογική λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση με το ότι αποκλείει αυτή τη στιγμή κάποια συνεργασία. Άσε που αυτό είναι το δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα.
Τέλος, εννοείται πως μια ενιαία αριστερά θα ήταν ένα μεγάλο όνειρο για πολλούς Έλληνες και εννοείται πως θα μάζευε στις εκλογές πολύ περισσότερο από απλώς το άθροισμα των δύο αριστερών κομμάτων, αλλά εννοείται επίσης πως με τις μεθοδεύσεις των δύο κομμάτων, και κυρίως του ΚΚΕ βέβαια, θα μείνει πάντα όνειρο, για να μπορεί το ΚΚΕ να μην αποκλίνει από πουθενά και να μη χωράει πολλούς η αριστερά.

non journalist* είπε...

Agapite jason, vlepw anelaves na apantas esu sta comments twn allwn.

Kai gia na sovareutoume twra, pou les kai esu.

Ena komma pou 8elei na allaksei tin poreia tis elladas, prepei na stamatisei na einai kataggeltiko, kai na parousiasei 8esei kai apopseis. To pasok to ekana prosfata, parousiazontas 70+1 politikes 8eseis.

Anamenw na dw tin antidrasi tis koumoundourou,,
gt borei oi neoi na fernoun panta elpida kai esiodoksia, alla auto den prepei na paramenei sto fainesfai alla na emva8unei..

Ανώνυμος είπε...

To blog su ine teraturgima...krima

non journalist* είπε...

Auto lew kai egw. Krima...

If...ιγένεια είπε...

Εγώ νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο..

Equilibrium είπε...

εδώ που τα λέμε όμως ελλείψει αντιπολίτευσης (ή μη μου πεις ότι η αξιωματική, κάνει;...) μια χαρά μου ακούγεται ο καταγγελτικός λόγος του. Άντε γιατί πολλές πάπιες γεμίσαμε!

Ανώνυμος είπε...

Καιρό έχεις να ανεβάσεις νέο ποστ βλέπω...όλα καλά?